tisdag 27 oktober 2015

Ett brev

-->
Jag läste ett brev på webben. Det är så fantastiskt skrivet.  Det berörde mig djupt och vill gärna dela det med mig. Det är tillägnat alla fantastiska syskon till barn med särskilda behov. 
Tack Nina Lagerberg för översättningen.

"Hej på dej!
Jag har hört att du har ett syskon med särskilda behov och därför ville jag skriva ett brev till dig och berätta varför det är något positivt. Jag vet att det kännas som om ditt liv är tuffare eller annorlunda än kompisarnas, men tro mig, du kommer utan tvivel att få med dig erfarenheter som gör dig bättre rustad för livet än alla andra. Så här menar jag …
Jag vet att du får hantera mer än du och alla andra barn borde. Dina föräldrar tvingas ofta vara ifrån dig. Du vet att de tar hand om ditt syskon, kanske för att ta med honom eller henne till doktorn. Ditt syskon ligger kanske ofta på sjukhus, eller så pratar dina föräldrar ofta i telefon för att reda ut sådant som Försäkringskassan – eller kanske tar de helt enkelt hand om ditt syskon. Jag vet, vännen min. Det här är mer regel än undantag. Du ser hur mycket dina föräldrar älskar ditt speciella syskon, och insikten bäddas in i ditt hjärta. Du ser hur mycket tålamod de har när de tar hand om honom eller henne och du gömmer det djupt in i själen. Du ser att dina föräldrar aldrig slutar försöka ordna det som ditt syskon behöver, och det ristas in i ditt medvetande. Du ser hur dina föräldrar anstränger sig till bristningsgränsen för att du och ditt syskon ska bli väl omhändertagna, och du lär dig av detta. Du märker det kanske inte, men alla de här små sakerna lär dig vilka egenskaper som krävs för att vara en enastående människa.
Jag är övertygad om att det är tufft att vara syskon till ett barn med särskilda behov. Jag vet att det finns stunder när det svider av svartsjuka i hjärtat, när oron gnager över ditt syskon. Jag vet att det finns stunder när du är arg för att du inte får gå på alla födelsedagskalas du vill. Och allt detta är fullt förståeligt. Du har rätt att bli arg och ledsen då och då, men jag kan slå vad om att det finns en del rätt coola grejer hemma hos dig, som inte dina kompisar har. För visst har väl ditt syskon en del utrustning som är rätt häftig? Du har säkert klättrat upp i rullstolen eller lekt med hans superhäftiga, tekniska hjälpmedel och leksaker. Och tänk på hur stolt du känner dig när du ser ditt syskon nå en viktig milstolpe! Du får uppleva en helt unik vänskap. Ditt syskon litar på dig till hundra procent och älskar dig så mycket att det värmer även det frusnaste hjärta. Ditt syskon ser på dig med sina vackra ögon och vet att du finns där i alla lägen. Bandet mellan er kan inte beskrivas med ord. Du är ett syskon, en vän och en beskyddare. Ditt syskon kan kanske inte uttrycka sig med ord, men både du och jag vet att era hjärtan talar till varandra på ett sätt som vuxna aldrig kan förstå. Och vet du vad? Vi är så väldigt avundsjuka på er.
Visste du att dina föräldrar varje dag följer kontakten mellan dig och ditt syskon och att deras hjärtan bokstavligen svämmar över av stolthet och kärlek till er? De ser allt du gör för din bror eller syster. De lägger märke till att du går förbi och ger en snabb puss, en klapp över håret eller ett hej. Din mamma och pappa älskar att se hur du ställer upp för ditt speciella syskon eller anstränger dig extra mycket för att han eller hon ska kunna vara med på allting. De iakttar dig i tysthet när du hjälper till med behandlingar, sätter tillbaka syrgasmasken eller håller handen under provtagningar eller läkarbesök. Dina föräldrar märker varje gång du sträcker dig upp på bänken för att hjälpa till att förbereda medicinen eller räcka över en blöja, en spruta eller vad de nu behöver. Du gör ett galet bra jobb med att hjälpa dina föräldrar. Och det krävs definitivt en alldeles fantastisk liten pojke eller flicka för att göra det du gör varje dag. Jag är säker på att de tackar dig, men om de glömmer ibland ska du veta att de är obeskrivligt tacksamma.
Men viktigast av allt, min vän, är anledningen till att du kommer att klara dig storartat i livet: Du vet vad äkta kärlek är, du vet vad äkta sorg är och du vet vad som är viktigt i livet. Du har levt ett liv som kräver ett starkt hjärta och ett starkt sinnelag. Du kommer att mogna mycket snabbare än dina skolkamrater (ha förståelse för dem), du kommer att visa medkänsla på ett sätt som förundrar andra, du kommer att veta mer om sjukvård än 95 procent av alla vuxna du möter på gatan och du kommer med största sannolikhet ha en skruvad humor som får dig att se glädjen med livet oavsett vad som händer. När du för första gången fick träffa ditt syskon med komplicerade behov skrevs ögonblicket in i evigheten, för det var i den stunden ditt öde avgjordes. Du kommer att bli en enastående människa som förändrar andras liv till det bättre … för att du är syskon till ett barn med särskilda behov. Fortsätt vara lika fantastisk, min modiga, enastående vän."

källa: http://www.hrtwarming.com/mom-writes-the-most-priceless-letter-to-siblings-of-a-special-needs-child-this-is-amazing-2/

4 kommentarer: