söndag 8 januari 2012


Källa: http://svt.se/content/1/c8/02/28/96/81/Lyckostrategi%201%20-%20Tacksamhetsdagbok.pdf

Genom att konsekvent uppmärksamma saker i vardagen som man känner tacksamhet över, skapas det med tiden nya nervba- nor i hjärnan. Detta gör det enklare att uppmärksamma det positiva i tillvaron även i fortsättningen! Att regelbundet skriva tacksamhetsdagbok är därför en kraftfull metod för att både må bra i stunden, men även för att bli lyckligare på längre sikt.

1. Fundera över vad som hänt dig den senaste veckan - och försök komma på fem saker som du känner dig tacksam över. Det kan vara både små och stora saker: en promenad i solen, en vän som hörde av sig, en riktigt god lunch, något som gått bra på jobbet eller i skolan. Glöm inte bort att du kan vara genuint tacksam för positiva saker som hänt andra i din närhet! Skriv ner dina fem saker i första rutan. Skriv också in aktuellt veckonummer och dagens datum.

2. Detta ska du nu testa att göra en gång i veckan i ytterligare sex veckor. Skriv in nummer på de kommande veckorna i respek- tive ruta. Välj en veckodag som du tror passar för dig att ta några minuter till att skriva ner vad du har varit tacksam över den senaste veckan. Skriv in det under “Veckodag då jag skriver dagbok”

3. Ta några minuter en gång i veckan och fyll i din tacksamhetsdagbok! Skriv också in datum varje gång du gör övningen.

4. När alla veckorna gått - kolla igenom rutorna. Finns det några återkommande händelser eller teman? Skriv in några av dem i rutan nederst. Detta är saker du uppenbarligen ofta blir glad och tacksam för. Om det är möjligt - försök få in mer av detta i tillvaron!

Vad säger vetenskapen?

Att känna tacksamhet i vardagen ökar livstillfredsställelsen genom att bra minnen från det förflutna förstärks i intenstitet, och att man kan återvända till ett lyckligt minne flera gånger. Det är även förstärkande att vi väljer en positivt laddad etikett kring minnet då det används i en tacksamhetsövning. En grupp som skrev tacksamhetsdagbok under 10 veckor hade färre sjukdomssymptom (huvudvärk, hosta, acne och illamående). De motionerade mer, och blev mer tillfredsställda med livet.
Källor: Lyckans verktyg, Sonja Lyubomirsky, Natur och Kultur, 2008 Verklig lycka, Martin Seligman, Optimal Förlag, 2002 svensk utgåva 2007

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar